Topbanner_Project_Brabantia_MET
  • Architect: AAArchitecten

Mart Driessen

Mart Driessen

Teamleider

Contact

Brabantia en Mansveld werken inmiddels al ruim zes jaar samen, naar volle tevredenheid van beide partijen. Dit komt onder andere doordat beide bedrijven dezelfde kijk op de wereld hebben en wat zij van een partnership en samenwerking verwachten. Deze klik in DNA tussen de bedrijven heeft ervoor gezorgd dat er in alle gesprekken sprake was van vertrouwen, respect voor elkaar en geloof in de kracht van de meerwaarde van samenwerking.

Mansveld Elektrotechniek heeft uiteindelijk opdracht gekregen alle elektrotechnische installaties te ontwerpen en te realiseren. Daarnaast heeft Mansveld Beveiligingstechniek de opdracht gekregen alle beveiligingsinstallaties, inclusief security management, te ontwerpen en te realiseren. 

De klantvraag

Brabantia heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is het hoofdkantoor ook zoveel mogelijk klimaatneutraal gebouwd volgens BREEAM normen. Het pand dat op de nieuwbouwlocatie stond, is gesloopt waarna de materialen zijn gesorteerd en worden hergebruikt. 

Bijzonder is dat 90% van de installaties in het zicht blijft. Waar deze normaal gesproken zo veel mogelijk weggewerkt zijn in wanden, vloeren en plafonds, maken ze in dit pand deel uit van het ontwerp. Dit vraagt ook om een andere benadering van het ontwerp van de elektrotechnische installaties.

Vanuit een gemeenschappelijk geloof in de meerwaarde van de samenwerking zijn alle fases van de bouw van het design centrum soepel doorlopen, van ontwerp tot en met de puntjes op de i. Dit project is gerealiseerd in een partnership waarbij voor alle bouwpartners vertrouwen en respect voor elkaar aan de basis stond. 

Toegepaste installaties

In dit project heeft Mansveld de volgende installaties voor haar rekening genomen:

  • Zonnepanelen

Bij de bouw van het design center was het voor Brabantia van belang dat er een toekomstbestendig en energievriendelijk gebouw werd ontwikkeld. Mansveld heeft hier aan kunnen bijdragen door de plaatsing van zonnepanelen.

Op het dak van het gebouw staan 222 panelen die samen per jaar gemiddeld 68.000 KWh aan energie leveren. Dat is genoeg voor minstens de helft van de energie die Brabantia jaarlijks op locatie en met de elektrische auto’s op de weg verbruikt. Brabantia merkte hierbij op dat “als men de deur van de koelkast nog wat sneller dichtdoet en wat minder mailt” ze hier misschien nog wel meer van kan maken!

  • Laadpalen

Op het terrein rondom het design center staan 8 dubbele laadpalen van het fabricaat ABB. Dit voldoet momenteel ruimschoots aan de energievraag voor het elektrisch wagenpark van Brabantia. Met het oog op de toekomst is er bij het ontwerp en installatie rekening mee gehouden dat het aantal laadpalen uitgebreid kan worden. 

Daarnaast is er bij het ontwerpen van de laadpaleninfrastructuur rekening gehouden met de energiebehoefte voor het elektrisch wagenpark in combinatie met het volledige pand. Zo zijn er laadpalen geïnstalleerd met Dynamic Load Balancing functie. Met deze keuze is gewaarborgd dat de laadpalen kunnen anticiperen op de energiebehoefte als de totale vraag naar energie in de toekomst groter wordt. 

  • Verlichting en lichtplan

Door goed te luisteren naar de vraag achter de vraag van de klant is er een lichtplan opgezet dat niet alleen recht doet aan de functionele eisen maar zeker ook van grote esthetische waarde is. Daarnaast heeft dit lichtplan eraan bijgedragen dat er vooraf goed rekening gehouden kon worden met de behoeften ten aanzien van het gebruik van het pand. 

Voor het schakelen en regelen van de verlichting hebben we gekozen voor de toepassing van DALI geregelde armaturen in combinatie met Dynalight besturing. Deze combinatie zorgt ervoor dat klantwensen simpel, snel en flexibel ingevuld en ook in de toekomst makkelijk aanpasbaar zijn.