Topbanner_Project_MET_Frencken_Mechatronics_cleanroom

Mart Driessen

Mart Driessen

Teamleider

Contact

Mechatronics is uniek in haar vermogen om een one-stop-oplossing te bieden voor het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van nauwkeurige systemen, evenals complexe elektromechanische assemblages en uiterst nauwkeurige onderdelen en componenten. De basis van het internationale netwerk is gevestigd in Nederland.

Projectdetails

 • Locatie: Eindhoven
 • Cleanroom bouwer: ABN Cleanroom Technology
 • Marktsegment: Industrie / HTSM
 • Oplevering: april 2022

De klantvraag

De cleanrooms moesten gerealiseerd worden in een bestaand pand, in ruimten die voorheen een kantoorbestemming hadden. Vanwege de specifieke ISO-vereisten en het feit dat de installatie na realisatie niet meer heel makkelijk bereikbaar is, was dit project net anders dan anders. Zo was er veel meer aandacht nodig in de ontwerpfase om een optimale voorbereiding voor de uitvoering te kunnen realiseren dan normaal gesproken.

In nauwe samenwerking met zowel de opdrachtgever als de cleanroom bouwer heeft Mansveld zowel het ontwerp voor zijn rekening genomen, als de voorbereiding voor de sloopfase en de uiteindelijke realisatie en inbedrijfsstelling. 

De teams Elektroservice en Beveiligingstechniek van Mansveld voeren al ruim tien jaar diverse (onderhouds)werkzaamheden uit bij Frencken Mechatronics. Dat dit naar tevredenheid van zowel Frencken als Mansveld is verlopen, blijkt uit de directe gunning van de opdracht aan Mansveld als elektrotechnisch partner nadat Frencken het besluit had genomen het aantal cleanrooms uit te breiden.

Een cleanroom is erop gericht een zeer zuivere werkomgeving te realiseren waarin het klimaat (temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk) dusdanig kunnen worden beïnvloed dat de omstandigheden optimaal zijn voor onderzoeken of bepaalde productieprocessen. De concentratie verontreinigde lucht mag niet buiten bepaalde normen vallen.

De ontwerpopdracht

In de ontwerpfase heeft Mansveld Elektrotechniek een aantal varianten uitgewerkt, waarbij verschillende opties en keuzemogelijkheden zijn gepresenteerd. Hierbij is gekeken naar de belangen en consequenties van de verschillende keuzes op zowel korte als lange termijn. Er is rekening gehouden met de initiële investering, de korte termijn oplossing en de lange termijn voordelen. Vervolgens is ook een advies uitgebracht over de beste keus voor het vraagstuk van Frencken.

Voorbereiding van de sloopfase

Vanwege de bekendheid met het pand en de installaties heeft team Elektroservice tijdens de ontwerpfase uitzoekwerk gedaan om de impact van de werkzaamheden op de bestaande installaties en infrastructuur in kaart te brengen. Door dit te combineren met uitvoerende werkzaamheden voor de sloopfase is een efficiëntieslag gerealiseerd. 

Realisatie

Na een gedegen voorbereiding hebben de teams Elektrotechniek en Beveiligingstechniek het voorstel gerealiseerd. 

We hebben onderstaande installaties geïnstalleerd:

 • Ledverlichting
 • Noodverlichting
 • Schakelsystemen
 • E-veiligheid
 • E-voorziening
 • Brandmeldinstallatie
 • Datanetwerk

Na installatie is alles bedrijfsklaar opgeleverd.